عاقلانه بودن نماز آیات

عاقلانه بودن فوریت نماز آیات در هنگام زلزله

در رساله مراجع معظم تقلید آمده است که در هنگام زلزله یا خورشید گرفتگى و... باید بلافاصله به نماز آیات پرداخت و آن را به تأخیر نینداخت.

سؤال آن است که در موقعى مانند زلزله اگر خسارتى بار نیامده باشد اضطراب و ترس از زلزله مجدد است و اگر خرابى رخ داده باشد نیاز است که انسان در آن شرایط حساس به کمک و امداد آسیب دیدگان بپردازد و چه بسا در آن فاصله 15 - 10 دقیقه اى که صرف نماز آیات مى شود بتواند جان عده اى را نجات دهد.


مهم ترین وظیفه و اقدام امدادگران و نهادهاى مسؤول ایجاد احساس آرامش و امنیت است، با توجه به خدا و این که همه این ها نشانه هاى قدرت و عظمت اوست و باید به او استغاثه نمود همه اضطراب ها و دلهره ها برطرف شده، بهترین وضعیت روانى براى تصمیم گیرى امدادگران (هم از حیث روحى خودشان و هم از این که مردم دچار اضطراب و ناامنى نیستند از این جهت خیال آنها آسوده مى باشد) مهیا خواهد شد.

واقعه زلزله، همیشه یکنواخت نیست و گاهى جز خرابى هاى غیرقابل توجه چیزى را در پى ندارد . پس در این فرض خواندن نماز آیات منافاتى با عقل و تدبیر ندارد.

گذشته از اینها فوریت نماز آیات در حال زلزله مورد اتفاق تمام فقهاء نیست و برخى در آن تردید کرده اند. اما اگر چنین تصور شود که زلزله مهیب بوده، نماز آیات نیز فوریت داشته و انسان هم قادر به کمک دیگران باشد چون واجبى مهمتر از نماز آیات یعنى نجات جان مورد احترام پیش آمده، واجب فعلى نجات جان مورد احترام و سپس اداى نماز آیات است. از این گونه موارد که تقدیم اهم بر مهم است، در دایره قوانین اسلامى، بسیار مى توان مشاهده کرد.

همچنین باید توجه داشت که نماز آیات را مى توان در دو دقیقه نیز خواند چون مى توان یک سوره کامل را پنج قسمت تقسیم کرد و با هر رکوعى یکى از آنها را خواند. یعنى نماز آیات را به دو شکل مى توان انجام داد .

 

پی نوشت ها:

رساله مراجع مساله 1508 ، رساله مراجع 1503

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد