کدام موسیقی رو میشه گوش داد؟!؟


در پست اول درباره دلیل حرمت موسیقی حرام حرف زدیم.

در این پست به ملاک های حرمت موسیقی میپردازیم.....


ویژگى‏هاى موسیقى حرام (بدون کلام) کدام است: داشتن ریتم تند، ایجاد رقص در شنونده، طرب‏انگیزى آن و یا هیچ کدام؟

 آیات عظام امام، خامنه‏اى، فاضل و نورى: معیار حرمت موسیقى، طرب انگیزى و لهوى بودن آن است که با مجالس گناه و خوش‏گذرانى و فساد تناسب دارد.(1)

 آیات عظام بهجت و صافى: استفاده از آلات موسیقى به طور مطلق حرام است.(2)

 آیات عظام تبریزى، سیستانى، مکارم و وحید: معیار حرمت موسیقى، لهوى بودن آن است که با مجالس گناه، خوش‏گذرانى و فساد تناسب دارد.(3)

توضیحات بیشتر:

طرب و لهو، دو واژه کلیدى است که در باب غنا و موسیقى به کار مى‏رود. 

«طرب» به حالت سبک وزنى و سبک عقلى گفته مى‏شود که در اثر شنیدن آواز یا آهنگ، در روان و نفس آدمى پدید مى‏آید و او را از حد اعتدال خارج مى‏کند. این امر تنها به حالت شادى اختصاص نمى‏یابد بلکه ممکن است از آهنگ‏هاى غم و حزن آور نیز به دست آید. 

«لهو» سازگارى و هم‏نوایى آواز و آهنگ نواخته شده با مجالس فساد و خوش‏گذرانى است بدین معنا که ممکن است نغمه‏اى طرب‏انگیز نباشد ولى از نغمه‏هایى باشد که فقط در جلسات فاسقان و هواپرستان رایج باشد. به این آهنگ لهوى مى‏گویند و اگر از هر دو مشخصه (طرب و لهو) برخوردار باشد، به آن مطرب لهوى مى‏گویند.

تمامى مراجع تقلید، «لهوى بودن» را جزء و قید موسیقى حرام مى‏دانند ولى در قید «طرب‏انگیزى» اختلاف نظر دارند


پى‏نوشت‏

 (1) امام، استفتاءات، ج 2، مکاسب محرمه، س 27 و ج 3، سؤالات متفرقه، س 107 و تحریرالوسیله، ج 1، مکاسب محرمه، م 13 آیت‏الله فاضل، جامع‏المسائل، ج 1، س 1005 و 987 و 988 و 974 آیت‏الله نورى، توضیح‏المسائل، مسائل مستحدثه آیت‏الله خامنه‏اى، اجوبة الاستفتاءات، س 1127 و 2311.

 (2) آیت‏الله صافى، جامع‏الاحکام، ج 1، س 995 و 1018 و دفتر آیت‏الله بهجت.

 (3) آیت‏الله سیستانى، منهاج الصالحین، ج 2، م 20 آیت‏الله وحید، منهاج الصالحین، ج 3، م 17 آیت‏الله تبریزى، التعلیقة على منهاج الصالحین، المکاسب المحرمه، م 17 آیت‏الله مکارم، استفتاءات، ج 1، س 519 و 520.

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد